Založ si blog

Reforma v slovenskom pravopise i/y

Mäkčene, dlžne, čiarky, bodky, veľké písmena, majú pri čítaní textu zmysel, pre správne pochopenie a vyslovovanie textu. Aký zmysel však majú mäkké a tvrdé i/y ? No žiaden ! Pretože či napíšem : „Vo vode pláva ryba“……. alebo „Vo vode pláva riba“, nijako to nemení nič na zmysle vety a vyslovovaní vety. Rovnako je tomu tak pri prehlasovanom „ä“. Osobne by som preto bol za zrušenie prehlasoveného „ä“, a používal iba výraz „e“. A teda nie „mäso“ ale „meso“. A používal iba mäkké „i“. A teda nie „ryba“, ale „riba“.

tiež by som zaviedol formu „píš ako počuješ a vyslovuješ“. Teda napríklad nie „vtáci“ ale „ftáci“. Nie „vtip“ ale „ftip“
Nie žabka ale „žapka“, nie „babka“ ale „bapka“, nie „vážka“ ale „váška“. Proste žiaci by sa už nemuseli bifliť, ktoré slová sa inak píšu než počujú/vyslovujú.

Ušetrilo by sa tým roky zbytočného bifľovania mäkkych a tvrdych i/y, slov ktoré sa inak píšu než hovoria, a slov kde sa nachádza „ä“. Slovenský pravopis by sa tým výrazne zjednodušil. A o tom to je, robiť si život jednoduchším, a nie komplikovať si ho.

Gramatiku je nutné zjednodušiť, v takej miere v akej to je možné. Ak sa bude skrze zjednodušenú gramatiku na školách vyučovať menej gramatiky, mohlo by sa tým znížiť počet hodín slovenčiny. Tie by mohli byť nahradené viac hodinami predmetov ako sú matematika, fyzika, chémia. Predmety, ktoré majú reálny prínos pre ľudstvo, narozdieľ od zbytočného rozlišovania i/y.

Proti ypsilonu sa dodnes zorganizovalo už niekoľko petícií a Strana priateľov vína mala jeho zrušenie dokonca aj vo svojom volebnom programe. Nezískala však dostatok hlasov a nakoniec splynula so stranou Mariana Kotlebu. Proti nemu brojilo aj množstvo jazykovedcov a vzdelancov. Zo slovenčiny ho vylúčili aj najznámejší kodifikátori – Anton Bernolák a Ľudovít Štúr. V ich prepise hymny z prvej polovice devätnásteho storočia sa ešte nad Tatrou „blískalo“ a burácali „bleski“.

O ypsilone s nadšením nehovoril ani zakladateľ Slovenskej akadémie vied a jazykovedec Ľudovít Novák. Takmer storočie po hattalovskej reforme tvrdil, že nové hlásky ako y, ä, ô slovenčinu zbytočne skomplikovali a odcudzili ju tak bežným ľuďom. Hattala tým vraj zmaril snahu Bernoláka a Štúra dať slovenskému ľudu jednoduchý jazyk.
Dôvod prečo vznikol ypsilon bol ten, aby sa slovenský jazyk viac podobal tomu českému, ktorý ypsilon používal. Dalším dovodom bola staroslovienčina. Staroslovienčina tvrdé „y“ a mäkké „i“ rozlišovala. V slove „ryba“ sa ypsilon písal už asi pred tisíc rokmi. A nielen písal, ale aj vyslovoval.

Rozdielna výslovnosť ypsilonu a mäkkého „i“ zanikla len pred niekoľkými storočiami. Na rozdiel od Rusov, ktorí si rozdielnu výslovnosť ponechali dodnes. U nás sa staroslovienčina postupom rokov menila tak, že ľudia na území dnešného Slovenska prestali rozlišovať výslovnosť tvrdého „y“ a mäkkého „i“. Tým pádom z dnešného hľadiska po zániku staroslovienčiny už nie je viac potreba ypsilonu. V niektorých slovanských krajinách ako v Chorvátsku a Srbsku ypsilony neexistujú.

https://dennikn.sk/62020/ako-sa-dostal-ypsilon-slovenciny/

PROTIARGUMENTY :

Niektorí zástancovia ypsilonu tvrdia, že ypsilon nám pomáha rozlišovať niektoré slová. Napríklad slovo „vír“ a „výr“. Pri jednom ide o vodný vír a pri druhom ide o sovu. To je síce pravda, na druhej strane treba podotknúť že takýchto slov je v slovenčine len veľmi málo. Navyše, z kontextu vety sa dá rozlíšiť aj bez ypsilonu, či ide o vír morský, alebo o výr ako o sovu – v lese preletel vír. Vodný vír potopil lod. Obydva „víry“ sú s mekkým „i“, a predsa vieme vo vete na základe jej kontextu rozlíšiť kedy ide o vír vodný, a kedy o vír ako sovu.

Jozue, zástava a zastavenie slnka / Jozue slnečný zázrak / slnečný boh Achnatona a Jozue /

16.04.2024

Slnečný Boh Amenhotepa IV a Jozuovo zastavenie slnka Faraón Amenhotep IV známy aj ako Achnaton, vládol v rokoch 1351-1334 BC. V tom čase sa odohralo aj Jozuovo dobýjanie Kanánu znázornené v Amarnských listoch, ktoré sa datujú do roku 1360-1330 BC. Ako faraón je Amenhotep IV známy tým, že opustil egyptský tradičný polyteizmus a zaviedol atenizmus alebo uctievanie [...]

Obrana kresťanskej viery / Viera a učenie raných a prvých kresťanov / Zabudnuté kresťanstvo

13.04.2024

Hoci sa na Slovensku hlási ku kresťanstvu 70% populácie, reálnymi kresťanmi ktorí by zachovávali, alebo sa aspoň v maximálnej miere snažili zachovávať všetky biblické príkazy, nie je snáď takmer nikto. 4 biblické príkazy, ktoré dnes už takmer nikto z kresťanov nezachováva, hoci by tak mali činiť : 1 : Milovanie svojich nepriateľov Evanjelium podľa Matúša 5: [...]

Eucharistické zázraky vo svete / eucharisticke zazraky v Polsku / eucharistické zázraky na Slovensku

06.04.2024

Eucharistický zázrak je označenie pre fenomén týkajúci sa prejavenej reálnej prítomnosti Krista v eucharistii. Takýto zázrak môže byť sprevádzaný fyzickou premenou hostie či vína počas omše, alebo tiež zvláštnym pôsobením na osoby v okolí v niektorých situáciach, ako je náboženská konverzia či uzdravenie. Prvý zaznamenaný prípad, kedy sa hostia a víno viditeľne [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

vedeckeokienko

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 38171x
Priemerná čítanosť článkov: 1818x

Autor blogu

Kategórie