Založ si blog

Energetická kríza, CO2, drahé nehnuteľnosti, to všetko má spoločného menovateľa

Dlhé roky neefektívnej stavebnej výstavby sa nakoniec významnou mierou podpísali na tom, že dnes máme predražené ceny nehnuteľností, nedostatok plynu, elektriny a ovzdušie zamorené CO2.

Nehnuteľnosti : Jednou z podstatných príčin drahých nehnuteľností sú vysoké stropy. Stavebníctvo dnes nedovoľuje stavbu s výškou stropu menšou než 2,5 metra. Výsledkom toho je dnes to že výška stropu bytov sa pohybuje od 2,5 – 2,7 metra, kým pri niektorých domoch je to aj nad 3 metre. Čím vyšší strop, tým sú aj bočné steny vyššie, čo znamená, že stavba sa stavia dlhšie a spotrebuje sa pri nej viac materiálu, čo samozrejme celú nehnuteľnosť významne predraží. Rozumným riešením by preto boli nižšie stropy.

Je totiž zbytočné aby niekto kto meria 1,5 metra, býval v miestnosti s výškou stropu 2,7 metra. Reálne by takémuto človeku stačila výška stropu aj s priestorom nad hlavou do 20 centimetrov, čo by znamenalo že 1,5 metrov vysoký človek by býval v dome/byte o veľkosti stropu 1,7 metra. Mali by sa teda stavať byty/domy na „mieru“, s jednotlivými výškami stropu, pričom výška stropu by sa pohybovala od 1,7 – 2,3 metra. Ľudia by si už následne z ponuky a podľa ich telesnej výšky vybrali byt/dom na mieru. Cena nehnuteľností s nízkymi stropmi by prirodzene bola o dosť nižšia, čo by malo pozitívny vplyv na obyvateľstvo.

Problém vyšších stropov sa však zďaleka netýka len bytov/domov. Množstvo podnikateľských, obchodných priestorov, dnes dosahuje výšku stropu pohybujúcich sa od 4-6 metrov. Iné priestory dosahujú výšku stropu aj niekoľko desiatok metrov, hoci reálne by im stačil priestor aj o minimálne 3 násobku menší !

_____________________________

Energie : Čím má objekt vyšší strop, tým stúpa objem miestnosti. Tak napríklad objekt o veľkosti stropu 1,7 metra s rozlohou 50 m2 má objem 50×1,7 = 85m3, kým objekt o rozlohe 50m2 s výškou stropu 2,7 metra má objem až 2,7 x 50 m = 135 m3, čo je o 50 m3 viac ! Čo to znamená ? To, že čím väčší objem objektu, tým je potrebné viac plynu na vykúrenie daného objektu, ako i elektriny v prípade chladenia, klimatizovania daného objektu. To so sebou nesie zvýšené výdavky na energie, a vyvoláva nedostatok a predražovanie energií, ktorých už v súčastnosti máme nedostatok !

_____________________________

Životné prostredie : Ako som už spomínal, vyššie objemy miestností so sebou nesú vyššiu spotrebu stavebného materiálu, plynu, elektriny. Všetky tieto veci spôsobujú únik CO2 do atmosféry. Znížením spotreby stavebného materiálu, elektriny, plynu, by sa preto vylučovalo do atmosféry menej CO2, čo by bolo pozitívnym riešením v boji proti globálnemu otepľovaniu.

______________________________

Záverom : Žijeme v dobe drahých nehnuteľností, nedostatku energií, drahých energií, spolu so zamorením ovzduším. Aby sme tieto dopady neprehlbovali, ale zmenšili, je nevyhnutné začať stavať objekty s malými stropmi, zvyknúť si na život pri malých stropoch, a prestať stavať megalománsky.

Jozue, zástava a zastavenie slnka / Jozue slnečný zázrak / slnečný boh Achnatona a Jozue /

16.04.2024

Slnečný Boh Amenhotepa IV a Jozuovo zastavenie slnka Faraón Amenhotep IV známy aj ako Achnaton, vládol v rokoch 1351-1334 BC. V tom čase sa odohralo aj Jozuovo dobýjanie Kanánu znázornené v Amarnských listoch, ktoré sa datujú do roku 1360-1330 BC. Ako faraón je Amenhotep IV známy tým, že opustil egyptský tradičný polyteizmus a zaviedol atenizmus alebo uctievanie [...]

Obrana kresťanskej viery / Viera a učenie raných a prvých kresťanov / Zabudnuté kresťanstvo

13.04.2024

Hoci sa na Slovensku hlási ku kresťanstvu 70% populácie, reálnymi kresťanmi ktorí by zachovávali, alebo sa aspoň v maximálnej miere snažili zachovávať všetky biblické príkazy, nie je snáď takmer nikto. 4 biblické príkazy, ktoré dnes už takmer nikto z kresťanov nezachováva, hoci by tak mali činiť : 1 : Milovanie svojich nepriateľov Evanjelium podľa Matúša 5: [...]

Eucharistické zázraky vo svete / eucharisticke zazraky v Polsku / eucharistické zázraky na Slovensku

06.04.2024

Eucharistický zázrak je označenie pre fenomén týkajúci sa prejavenej reálnej prítomnosti Krista v eucharistii. Takýto zázrak môže byť sprevádzaný fyzickou premenou hostie či vína počas omše, alebo tiež zvláštnym pôsobením na osoby v okolí v niektorých situáciach, ako je náboženská konverzia či uzdravenie. Prvý zaznamenaný prípad, kedy sa hostia a víno viditeľne [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

vedeckeokienko

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 37685x
Priemerná čítanosť článkov: 1795x

Autor blogu

Kategórie