Založ si blog

Jozue, zástava a zastavenie slnka / Jozue slnečný zázrak / slnečný boh Achnatona a Jozue /

Slnečný Boh Amenhotepa IV a Jozuovo zastavenie slnka

Faraón Amenhotep IV známy aj ako Achnaton, vládol v rokoch 1351-1334 BC. V tom čase sa odohralo aj Jozuovo dobýjanie Kanánu znázornené v Amarnských listoch, ktoré sa datujú do roku 1360-1330 BC. Ako faraón je Amenhotep IV známy tým, že opustil egyptský tradičný polyteizmus a zaviedol atenizmus alebo uctievanie sústredené okolo Atona, slnečného boha, predtým v Egypte málo významného, z ktorého z nie objasnených príčin spravil hlavného Egyptského Boha ktorému sú všetci ostatní bohovia podriadení.

https://en.wikipedia.org/wiki/Akhenaten

Otázkou zostáva prečo sa Amenhotep IV rozhodol pre ustanovenie predtým neznámeho slnečného boha Atona za hlavného Boha Egypta, ktorému sú ostatní egyptskí bohovia podriadení ? Mám k tomu nasledujúcu hypotézu :

Jozuovo dobýjanie Kanánu sa odohralo v rokoch 1360-1330 BC, a teda počas života faraóna. V Joz 10: 1-13 vidíme, že Izraeliti pri dobýjaní Kanánu vyhrali proti veľkej armáde nepriateľa, proti piatim kráľom Kanánu Joz 10:3-4. Táto Kanánska armáda musela byť očividne oveľa početnejšia ako Izraelská armáda, inak by Jozue pred nimi nemal strach a Pán by Jozuemu nebol povedal „Nestrachuj sa pred nimi! Veď som ich dal do tvojich rúk“ Joz 10:8. Izraeliti túto vojnu napokon vyhrali, no počas vojny sa stalo nasledovné znamenie, a totiž slnko zostalo stáť na oblohe, a dokiaľ slnko stálo na oblohe Izraeliti pobýjali svojich nepriateľov Joz 10: 12-13. Vyzerá to teda tak, že stojaté slnko bolo v tomto prípade príčinou prečo sa Izraelitom podarilo poraziť nepriateľskú armádu, ktorá ich v počte mnohonásobne prevyšovala. Myslím, že keď sa faraón Amenhotep IV dozvedel o tejto udalosti, o tom aký veľký vplyv malo slnko na to, že malá armáda Izraelitov dokázala poraziť tak veľkú armádu, vyvolalo to v ňom taký údiv a obdiv k slnku, že začal považovať slnko za hlavného Boha, a ustanovil tak slnečného Boha Atona za hlavného Boha Egypta. Rozhodne sa teda vo faraónovej dobe museli udiať nejaké pozoruhodné javy na slnku, a to priviedlo faraóna k vyzdvihnutiu slnečného božstva. A „zhodou náhod“ sa takáto pozoruhodná udalosť so slnkom, udiala práve za čias Jozueho ako čítame v biblii.

Kniha Jozue 10 : 1-13

1 Aj jeruzalemský kráľ Adonisedek sa dozvedel, že Jozue dobyl Hai a vykonal na ňom kliatbu – ako urobil s Jerichom a jeho kráľom, tak urobil aj s Haiom a jeho kráľom – a že Gabaončania uzavreli s Izraelitmi mier a mohli zostať medzi nimi. 2 I veľmi sa báli. Veď Gabaon bol veľké mesto ako niektoré z kráľovských miest, ba bol väčší ako Hai a mal udatných mužov. 3 Preto jeruzalemský kráľ Adonisedek poslal hebronskému kráľovi Ohamovi, jerimotskému kráľovi Faramovi, lachišskému kráľovi Jafimu a eglonskému kráľovi Dabirovi odkaz: 4 „Príďte hore ku mne a pomôžte mi dobyť Gabaon, lebo uzavrel mier s Jozuem a s Izraelovými synmi!“ 5 Piati amorejskí králi, totiž jeruzalemský kráľ, hebronský kráľ, jerimotský kráľ, lachišský kráľ a eglonský kráľ, sa spojili a tiahli hore so všetkými svojimi vojskami. Obliehali Gabaon a útočili naň. 6 Tu poslali gabaonskí mužovia Jozuemu do galgalského tábora odkaz: „Neodťahuj svoje ochranné ruky od svojich služobníkov! Príď čím skôr hore k nám a zachráň nás! Pomôž nám, lebo sa proti nám zhromaždili všetci amorejskí králi, ktorí bývajú na vrchovine.“ 7 Jozue vytiahol z Galgaly hore a s ním všetci bojovníci, všetko udatní mužovia. 8 A Pán povedal Jozuemu: „Nestrachuj sa pred nimi! Veď som ich dal do tvojich rúk! Nikto z nich ti neodolá.“ 9 Tu ich Jozue odrazu prepadol – celú noc totiž tiahol z Galgaly hore – 10 a Pán ich uviedol do zmätku, takže im spôsobil pri Gabaone veľkú porážku. Potom ich prenasledovali po ceste vystupujúcej k Bethoronu a bili ich až do Azeky a až do Makedy. 11 Ako utekali pred Izraelitmi, boli práve na zostupe z Bethorona, keď Pán dopustil, že na nich padali z neba veľké kamene až po Azeku. A viac bolo tých, čo prišli o život pri ľadovci, ako tých, čo pobili Izraelovi synovia. 12 Vtedy zvolal Jozue k Pánovi – totiž v ten deň, keď Pán vydal Amorejčanov do rúk synov Izraela – a povedal pred Izraelitmi: „Slnko, zastav sa nad Gabaonom a mesiac, nad údolím Ajalon!“ 13 A slnko zostalo stáť i mesiac sa zastavil, kým sa ľud nevypomstil na svojich nepriateľoch. Či to nie je napísané v „Knihe spravodlivých“? Slnko sa zastavilo uprostred neba a neponáhľalo sa zapadnúť skoro celý deň.

Obrana kresťanskej viery / Viera a učenie raných a prvých kresťanov / Zabudnuté kresťanstvo

13.04.2024

Hoci sa na Slovensku hlási ku kresťanstvu 70% populácie, reálnymi kresťanmi ktorí by zachovávali, alebo sa aspoň v maximálnej miere snažili zachovávať všetky biblické príkazy, nie je snáď takmer nikto. 4 biblické príkazy, ktoré dnes už takmer nikto z kresťanov nezachováva, hoci by tak mali činiť : 1 : Milovanie svojich nepriateľov Evanjelium podľa Matúša 5: [...]

Eucharistické zázraky vo svete / eucharisticke zazraky v Polsku / eucharistické zázraky na Slovensku

06.04.2024

Eucharistický zázrak je označenie pre fenomén týkajúci sa prejavenej reálnej prítomnosti Krista v eucharistii. Takýto zázrak môže byť sprevádzaný fyzickou premenou hostie či vína počas omše, alebo tiež zvláštnym pôsobením na osoby v okolí v niektorých situáciach, ako je náboženská konverzia či uzdravenie. Prvý zaznamenaný prípad, kedy sa hostia a víno viditeľne [...]

Reinkarnacia / reinkarnacia dokazy / reinkarnacia duse

05.04.2024

Existuje veľa ľudí, ktorí sa hlásia ku kresťanstvu, veria v Ježišovu existenciu, Božstvo, zázraky, zmŕtvychvstanie, no veria aj to, že kresťanstvo učí o reinkarnácii, a že ranní kresťania verili v reinkarnáciu. Môžem však potvrdiť, že to nie je pravda. Študoval som ranno kresťanské spisy od roku 90-350 no nenašiel som ani jedného kresťanského autora, ktorý by [...]

teplomer, horúčavy, pes

Pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Fico, Blaha

Iniciatíva Munícia pre Ukrajinu vyzvala Fica, aby zdvojnásobil vyzbieranú sumu

29.04.2024 19:36

Zároveň premiéra vyzvali, aby sa jasne vyjadril a prehodnotil svoj postoj k českej iniciatíve.

Filip Kuffa

Demokrati namietajú účasť Gregora Kuffu na rokovaniach, jeho brat hovorí o výmysloch

29.04.2024 18:56

Ako príklad uviedla mimoparlamentná strana rokovanie k návštevnému poriadku Tatranského národného parku.

2024-04-26 slnko v sieti 007 foto zdenko hanout

Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície

29.04.2024 18:16

Igor Gallo pripomenul, že RTVS ako vysielateľ galavečera nesie v zmysle platnej legislatívy objektívnu zodpovednosť za obsah priameho prenosu.

vedeckeokienko

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 38397x
Priemerná čítanosť článkov: 1828x

Autor blogu

Kategórie