Založ si blog

Energetická kríza, CO2, drahé nehnuteľnosti, to všetko má spoločného menovateľa

Dlhé roky neefektívnej stavebnej výstavby sa nakoniec významnou mierou podpísali na tom, že dnes máme predražené ceny nehnuteľností, nedostatok plynu, elektriny a ovzdušie zamorené CO2.

Nehnuteľnosti : Jednou z podstatných príčin drahých nehnuteľností sú vysoké stropy. Stavebníctvo dnes nedovoľuje stavbu s výškou stropu menšou než 2,5 metra. Výsledkom toho je dnes to že výška stropu bytov sa pohybuje od 2,5 – 2,7 metra, kým pri niektorých domoch je to aj nad 3 metre. Čím vyšší strop, tým sú aj bočné steny vyššie, čo znamená, že stavba sa stavia dlhšie a spotrebuje sa pri nej viac materiálu, čo samozrejme celú nehnuteľnosť významne predraží. Rozumným riešením by preto boli nižšie stropy.

Je totiž zbytočné aby niekto kto meria 1,5 metra, býval v miestnosti s výškou stropu 2,7 metra. Reálne by takémuto človeku stačila výška stropu aj s priestorom nad hlavou do 20 centimetrov, čo by znamenalo že 1,5 metrov vysoký človek by býval v dome/byte o veľkosti stropu 1,7 metra. Mali by sa teda stavať byty/domy na „mieru“, s jednotlivými výškami stropu, pričom výška stropu by sa pohybovala od 1,7 – 2,3 metra. Ľudia by si už následne z ponuky a podľa ich telesnej výšky vybrali byt/dom na mieru. Cena nehnuteľností s nízkymi stropmi by prirodzene bola o dosť nižšia, čo by malo pozitívny vplyv na obyvateľstvo.

Problém vyšších stropov sa však zďaleka netýka len bytov/domov. Množstvo podnikateľských, obchodných priestorov, dnes dosahuje výšku stropu pohybujúcich sa od 4-6 metrov. Iné priestory dosahujú výšku stropu aj niekoľko desiatok metrov, hoci reálne by im stačil priestor aj o minimálne 3 násobku menší !

_____________________________

Energie : Čím má objekt vyšší strop, tým stúpa objem miestnosti. Tak napríklad objekt o veľkosti stropu 1,7 metra s rozlohou 50 m2 má objem 50×1,7 = 85m3, kým objekt o rozlohe 50m2 s výškou stropu 2,7 metra má objem až 2,7 x 50 m = 135 m3, čo je o 50 m3 viac ! Čo to znamená ? To, že čím väčší objem objektu, tým je potrebné viac plynu na vykúrenie daného objektu, ako i elektriny v prípade chladenia, klimatizovania daného objektu. To so sebou nesie zvýšené výdavky na energie, a vyvoláva nedostatok a predražovanie energií, ktorých už v súčastnosti máme nedostatok !

_____________________________

Životné prostredie : Ako som už spomínal, vyššie objemy miestností so sebou nesú vyššiu spotrebu stavebného materiálu, plynu, elektriny. Všetky tieto veci spôsobujú únik CO2 do atmosféry. Znížením spotreby stavebného materiálu, elektriny, plynu, by sa preto vylučovalo do atmosféry menej CO2, čo by bolo pozitívnym riešením v boji proti globálnemu otepľovaniu.

______________________________

Záverom : Žijeme v dobe drahých nehnuteľností, nedostatku energií, drahých energií, spolu so zamorením ovzduším. Aby sme tieto dopady neprehlbovali, ale zmenšili, je nevyhnutné začať stavať objekty s malými stropmi, zvyknúť si na život pri malých stropoch, a prestať stavať megalománsky.

Černobyľ v biblii / Posledný súd / Druhý príchod Ježiša Krista

19.02.2024

Kniha Zjavenie Jána 8:11 „10 Zatrúbil tretí anjel. A z neba padla veľká hviezda, ktorá horela ako fakľa, a padla na tretinu riek a na pramene vôd. 11 Tá hviezda sa volá Palina. Tretina vôd sa premenila na palinu a mnoho ľudí zomrelo od vôd, lebo zhorkli.“ „A z neba padla veľká hviezda, ktorá horela ako fakľa“ Prečo by Ján opisoval výbuch [...]

Znamenie Antikrista / Príchod Antikrista / 666 v katolíckej cirkvi

15.02.2024

„V tomto je múdrosť: Kto má rozum, nech spočíta číslo šelmy; je to číslo človeka a jeho číslo je šesťstošesťdesiatšesť.“ – Zjavenie 13:18 Je možné, že výraz „spočíta“ nadväzuje na prvú a najznámejšiu „počítačovú“ tabuľku ASCII, ktorá je v anglickom jazyku ? Nie je bez zaujímavosti, že skrze túto tabuľku [...]

Výklad knihy Daniel – pápežstvo / Splnené biblické proroctvá / Naplnené biblické proroctvá

31.01.2024

V tejto téme spravím výklad knihy Daniel 7 kapitoly, ako i Zjavenia Jána 13 a 17 kapitoly, skrze ktoré si ukážeme že Daniel ako i Ján predpovedali vzostup a panovanie pápežskej moci. Kniha Daniel sa skladá z viacerých proroctiev. V 2 kapitole sa opisuje Babylonská, Perzská, Grécka a Rímska ríša. V dňoch kráľov rímskej ríše sa predpovedá príchod mesiášskeho [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

vedeckeokienko

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 33181x
Priemerná čítanosť článkov: 2074x

Autor blogu

Kategórie