Založ si blog

Čo bude s tou domobranou Pán Zelenský ?

Pred 22 dňami Rusko napadlo Ukrajinu so 150 tisíc vojakmi – so všetkými svojimi vojakmi a technikou, ktoré nahromadilo Rusko za tie dlhé týždne na Ukrajinských hraniciach. Ruský okupantský útok analytikov a Ukrajinskú armádu zcela prekvapil. Nezdalo sa totiž pravdepodobné, že by Putin chcel napadnúť Ukrajinu iba s 150 tisícovou armádou, keď proti nemu stála Ukrajina, ktorá by vedela behom pár dní povolať a poslať na najbližší front milióny mužov. O tom, že Ukrajina ruský útok nečakala svedčí aj rýchly postup Rusov. Len za prvých 7 dní dokázali Rusi postúpiť na rôznych úsekoch od 100 až po 300 kilometrov ! (1)
______________________________

Ešte v deň ruskej invázie Zelenskyj vyhlásil všeobecnú mobilizáciu. Pri rýchlom vojenskom výcviku brancov (2 dni) mohol Zelenský poslať milionov brancov z miest a obcí ktoré sa nachádzali blízko od ruského frontu. Tí by sa dostali na front do 1-4 dní. Ostatní vojaci zo vzdialenejších oblastí by prichádzali neskôr. Realitou je však to, že až do dnešného dňa Ukrajinskí branci do bojov ( s výnimkou dobrovoľníkov) nasadzovaní nie sú. Povolávací rozkaz už síce dostali, no dostali v ňom IBA rozkazy neopúštať krajinu a vojenský výcvik. Do boja však nasadzovaní až dodnes nie sú. Na Ukrajinskej strane dnes bojujú len aktívni vojaci a časť záložníkov, a tých je dokopy len okolo 300 tisíc.

________________________________
Aké je ovocie takéhoto rozhodnutia ? No také, že 20% Ukrajinského územia dnes ovládajú Rusi, Cherson je dobytý, Mariupol obkľúčený, vyhladovaný, a Ruská armáda sa nachádza len 20 kilometrov od Kyjeva.
Niektorí tu namietnú, že ak by Ukrajina začala povolávať brancov do boja, ihneď na to by začalo povolávať brancov aj Rusko. To je síce pravda, lenže keďže sa bojuje na Ukrajinskom území, Ukrajina by svojich brancov na miesto bojov povolala oveľa rýchlejšie ako Rusi a tým by na niekoľko dní, možno až týždňov získala vysokú početnú výhodu v počte vojakov. Následkom toho by mohla Rusov vytlačiť zo svojho územia, alebo minimálne výrazne spomaliť. O vysokom počte zničenej Ruskej techniky ani nehovoriac.
_________________________________

Treba si tiež uvedomiť 2 veci :
1 :
Ak chce Ukrajina túto vojnu vyhrať, k všeobecnej mobilizácii brancov do boja skôr či neskôr z jej strany prísť musí. Putin sa vyjadril, že Rusko bude bojovať až do konca. To teda znamená to, že ak sa Rusku nebude dariť, začne povolávať záložníkov (zhruba 1-2 milióny vojakov) a ak sa ani záložníkom nebude dariť, začne povolávať brancov. Na začiatku pôjde možno len o čiastočnú mobilizáciu, neskôr už o všeobecnú mobilizáciu brancov. Ukrajina ak sa chce brániť, bude preto musieť brancov na front povolať tiež.
___________________________-____

2 : Ak sa v prvom dni všeobecnej mobilizácie dalo uvažovať o možnom povolaní všetkých brancov až z 99% územia Ukrajiny, dnes by sa dalo uvažovať o povolaní brancov IBA z 80% územia Ukrajiny, keďže 20% Ukrajinského územia je okupované Rusmi. A ako sa dajú povolať branci do boja na okupovanom území ? No nijako ! To teda znamená, že ak by Ukrajina dnes začala povolávať brancov, mohla by tak spraviť v 20% menšom rozsahu než v 1 dni invázie ! Je to však ešte horšie. V ruských okupovaných pohraničných oblastiach sa nachádzajú obyvatelia Ukrajiny ruského pôvodu niekde až v 50% zastúpení. Pribúdajú správy, že Rusi sa pokúšajú ukrajinských obyvateľov ruského pôvodu násilne naverbovať do ruskej armády. Ak sa tak stane, bude to hotová katastrofa. Nielenže Ukrajinci nemôžu povolávať brancov z tohto územia, ale ešte sa aj nemalá časť obyvateľstva obráti priamo proti nim !
____________________________

Otázka : Dá sa s tým ešte niečo robiť ?

Dá. Predpokladám, že Ukrajinskí branci keď už neboli nasadení priamo do bojov, aspoň dostali zbrane a základný výcvik. V takom prípade by mohli ísť hneď na front. Vysoký a rýchly príval brancov by mohol rapídne zvýšiť počet Ukrajinských vojakov, obrátiť boje a zatlačiť Rusov z dobytých území. Z oslobodených územi by Ukrajina získavala zajatých brancov. Povolávanie brancov na front a útoky na okupované územia by však museli prebiehať rýchlo, aby Ukrajina stihla vyhnať Ruské sily zo svojho územia ešte pred príchodom Ruskej domobrany. Iná možnosť nie je… Niektorí však uvádzajú tieto možnosti :
______________________________

A : Vyčkáme a uvidíme.
Komentár : To nie je dobré riešenie. Ruský postup síce posledných 10 dní zamrzol, na juhu však pomaly postupuje a získava nové územia. Podstatné je to, že Ukrajina nezískava okupované územia, ale namiesto toho sa buď drží na mieste, alebo mierne ustupuje. Vyčkávanie teda bude viesť len k zbytočnej ďalšej strate Ukrajinského územia a o to horšej prípadnej domobrane.
____________________________

B : Rusko vplyvom sankcií za pár týždňov, max. mesiacov zbankrotuje.
Komentár : To nie je pravda. Ruská centrálna banka (RCB) má zálohy o hodnote 600 miliárd eur. Ceny plynu a ropy sa za posledné mesiace takmer zdvojnásobili. Rusko ako vývozca týchto komodít bude mať na týchto obchodoch tým pádom takmer 2 násobný zisk. Viacero pre Rusko dôležitých ekonomických partnerov ako Čína a ostatné krajiny, s Ruskom stále v plnej miere obchodujú. EU štáty a USA síce s Ruskom pozastavili obchodovanie, ale iba čiastočne. Niektoré komodity z Ruska stále dovážame, a minimálne zopár mesiacov ešte aj budeme. Toto všetko spôsobuje to, že Rusko dokáže ekonomicky prežiť minimálne rok aj pol aj pod vplyvom súčasných sankcií !. To je dostatočná dlhá doba, aby si Rusko dokázalo podmaniť Ukrajinu.
_________________________________

C : Ruská armáda slabne a je na pokraji síl.
Komentár : To tiež nie je pravda. Je pravdou, že Rusi utrpeli značné straty, ku dnešnému dňu je to 3377 kusov vojenskej techniky (2). To je však stále len 7,5% celkovej techniky, ktorú Rusi môžu na Ukrajinu dať zo svojich záloh. Ak Rusko bude bojovať takýmto tempom, tak dobyje celú Ukrajinu pri strate 7,5%X5 = 37,5% vojenskej techniky a to nebude pre Rusko zdrcujúci úder…..

Zdroje :

1 : https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-9/274829053_1430946947323396_6254725570247786050_n.png?_nc_cat=100&ccb=1-5&_nc_sid=ae9488&_nc_ohc=Iq-cxZaPoLgAX8Ls6yy&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=03_AVKkOAe5i7OEgMkBtwmffBXx6aNOZEFnCOX-6dGAzAMwmA&oe=6246F1EB

2: https://pbs.twimg.com/media/FOHgwhxWYAE_79f?format=jpg&name=medium

Jozue, zástava a zastavenie slnka / Jozue slnečný zázrak / slnečný boh Achnatona a Jozue /

16.04.2024

Slnečný Boh Amenhotepa IV a Jozuovo zastavenie slnka Faraón Amenhotep IV známy aj ako Achnaton, vládol v rokoch 1351-1334 BC. V tom čase sa odohralo aj Jozuovo dobýjanie Kanánu znázornené v Amarnských listoch, ktoré sa datujú do roku 1360-1330 BC. Ako faraón je Amenhotep IV známy tým, že opustil egyptský tradičný polyteizmus a zaviedol atenizmus alebo uctievanie [...]

Obrana kresťanskej viery / Viera a učenie raných a prvých kresťanov / Zabudnuté kresťanstvo

13.04.2024

Hoci sa na Slovensku hlási ku kresťanstvu 70% populácie, reálnymi kresťanmi ktorí by zachovávali, alebo sa aspoň v maximálnej miere snažili zachovávať všetky biblické príkazy, nie je snáď takmer nikto. 4 biblické príkazy, ktoré dnes už takmer nikto z kresťanov nezachováva, hoci by tak mali činiť : 1 : Milovanie svojich nepriateľov Evanjelium podľa Matúša 5: [...]

Eucharistické zázraky vo svete / eucharisticke zazraky v Polsku / eucharistické zázraky na Slovensku

06.04.2024

Eucharistický zázrak je označenie pre fenomén týkajúci sa prejavenej reálnej prítomnosti Krista v eucharistii. Takýto zázrak môže byť sprevádzaný fyzickou premenou hostie či vína počas omše, alebo tiež zvláštnym pôsobením na osoby v okolí v niektorých situáciach, ako je náboženská konverzia či uzdravenie. Prvý zaznamenaný prípad, kedy sa hostia a víno viditeľne [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

vedeckeokienko

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 38166x
Priemerná čítanosť článkov: 1817x

Autor blogu

Kategórie